Macramé prakticky

Macramé je ekvivalentem staršího slova drhání. Jedná se o techniku spojování přízí, šňůrek a jiných dalších nití do různých dekorací a doplňků. Původně tato technika pochází z arabských zemí, kde se rozšířila i dále. Z uzlů se vázaly rybářské sítě, koberce, ubrusy, závěsy a další.
Dnes je technika velice oblíbená k výrobě velkých nástěnných dekorací. Dále se dají vyrobit závěsné křesla, květináče, slavobrány, závěsné poličky, lucerničky. Z menších dekorací potom různé varianty soviček, andělů, lístků, klíčenek... z techniky mini macramé si můžeme vyrobit dokonce i náušnice atd. Možností je pro kreativní nadšence nespočet.
Na první pohled se někomu může zdát technika macramé složitá. Nicméně se stačí naučit pár základních uzlů a pak už jen zkoušet a trénovat. Fantazii se meze nekladou. 
Ze začátku je lepší začít jednoduššími věcmi a až potom přecházet na větší složitější projekty. 

Zde jsou odpovědi na základní otázky ohledně začátků s macramé.

1) Šnůry a příze. Jak vybrat tu správnou?

Na trhu nalezneme příze různých výrobců, které jsou odlišné kvality, tloušťky a jemnosti. Každému při tvoření vyhovuje určitá značka a kvalita se taky odvíjí od ceny přízí. Nejprve je však třeba si uvědomit, co budeme vyrábět. Na základě toho poté vybíráme vhodný materiál. V čem se jednotlivé příze liší?

  • složení materiálu: na trhu najdeme nejčastěji bavlněné a polyesterové příze. Nejlepší k tvorbě macramé do interiéru je použití 100% bavlněné příze. Je příjemnější na dotek, jemnější a hlavně přírodní. Můžeme se také setkat s bavlněnou přízí, která má polyesterová jádro. Ty jsou potom méně pevné a levnější.
  • návin: klasická délka návinu jednotlivých přízí je zpravidla 100 m. Setkáváme se však i s návinem např. 50 m. Většinou se jedná o silnější příze. Na to je třeba dát si pozor, abychom při sobě měli dostatek materiálu. Někdy se může stát, že budeme muset dokoupit materiál a narazíme již na jinou šarži, která může mít odlišný odstín než předešlá.
  • cena: ta úzce souvisí s celkovým návinem a složením materiálu. 
  • síla vláken: na každý projekt může být vhodná odlišná příze různé síly. Příze můžeme nejčastěji pořídit ve velikosti 1,5 mm, 3 mm, 5mm nebo dokonce 9 mm. 
  • typy šňůr: volíme mezi rozčesávací a nerozčesávací šňůrou. Pokud budeme chtít vyrábět nástěnné macramé nebo sovičku, hodí se nám oba dva typy šňůr. Pokud budeme tvořit lístečky, potřebujeme rozčesávací přízi.  

2) S čím začít a kde najít inspiraci, když chci macramé vyzkoušet?

Ideální je začít s jednoduchými výrobky. Do začátku můžete vyzkoušet základní uzly na menším nástěnným macramé. Mezi menší projekty můžeme zařadit i výrobu lístečků, andělů, klíčenek nebo drobných vánočních nebo velikonočních dekorací. Základní uzly a rady nalezneme jak v tištěné podobě knih prodávaných v knihkupectví, tak jsou v dnešní době oblíbené i online návody. Velkou výhodou návodů je podrobný popis jednotlivých kroků a přesný rozpis použitého materiálu.

3) Na co šňůry připevnit, když vyrábím?

Upevnění šňůr závisí na povaze a velikosti projektu. V případě nástěnného macramé je vhodné tyč pověsit na háčky na dveře, zavěsit na opěradlo židle, madlo trouby nebo ji připevnit ke stojanu na oblečení. 

4) Jak rozčesat šňůry?

K rozčesávání šňůr můžete použít obyčejný hřebínek nebo ideálně dřevěný jemný hřeben přímo na macraméJe důležité, aby zuby hřebenu byly tenké a pevné. Při rozčesávání postupujte pomalu od konců šňůry. Přízi rozčesávejte na podložce, kterou nemůžete hřebenem poškrábat. Pozor, při rozčesávání vzniká trochu nepořádek a prach z vyčesaných bavlněných vláken. 

5) Jak zafixovat rozčesané šňůry?

Pokud potřebujete, aby rozčesané šňůry neměnily tvar, je vhodné tyto šňůry zafixovat klasickým lakem na vlasy nebo škrobem ve spreji - k dostání např. v drogerii DM. Při výběru laku na vlasy dejte pozor, aby po aplikaci lak na omak nelepil.

6) Jak stříhat perfektně rovné okraje třásní? 

První možnost je macramé zavěsit na stěnu a spodní okraje zalepit lepící páskou v požadovaném tvaru, pak jen dle tvaru izolepy stříháte. Druhou možnosti je si macramé položit na tvrdou podložku a použít řezací kolečko.

7) Dá se výrobek vyprat?

Macramé produkty je možné prát na nižší stupně. Doporučujeme ale raději praní v ruce. Samozřejmě, že nelze prát takové dekorace, které jsou připevněné k dřevěnému nebo kovovému základu. 

8) Jak zpracovat dřevo, na kterém dělám závěsné macramé?

Pokud tvoříte macramé s použitím dřevěné tyče, kterou jste zakoupili v obchodě, nemusíte ji před použitím upravovat. Klacek, který si přinesete z lesa zbavte kůry, naložte ho do horké lázně a vydrhněte. Klacek ponechejte důkladně vyschnout - nejlépe na horkém letním slunci. Takto ošetřený klacek můžete dále např. lakovat.